Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Избор на ипотечен кредит за Малки и Средни Предприятия


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
Избор на ипотечен кредит за Малки и Средни Предприятия


Пламен Пейчев, управител на EuroCredit.bg

07.2007
Когато собствениците на МСП /Малки и Средни Предприятия/ трябва да вземат решение какъв кредит да вземат, те трябва да се преценят какъв вид финансиране ще е най-подходящо.
От съществено значение е какъв е бизнеса и какво обезпечение може да бъде предложено на банката. Ако фирмата е прохождаща и няма история зад гърба си финансирането определено ще бъде по трудно. Някои банки не обичат да дават кредити на фирми, които нямат завършена поне една финансова година и съответно нямат прилични приходи и печалби. При други банки е достатъчно да имаш 3-4 месеца история и 20000 оборот за да може да се говори за кредит и да той да бъде реализиран. Трябва да предложи подходящо обезпечение, като най-добре се приемат от банките офиси, жилища и магазини. Това обезпечение е лесно продаваемо и съответно риска за кредитора е по-нисък. Ако недвижимия имот е с неподходящо местоположение, не може да се очаква да бъде приет с радост от банката.
При покупката на имот, когато фирмата няма история или печалбатта за предната годнина не е достатъчно за да се получи заема при добри условия, може да се помисли за лизинг. Имота се купува от лизинговата компания, която го отдава на лизинг на фирмата. При лизинговите компании не са толкова високи изискванията към лизингополучателя, от гледна точка на минали обороти и печалби. Също така лизинг може да се приложи за имот, който вече се притежава от фирмата. Лизинговата компания купува имота и го отдава с обратен лизин на продавача. Лизинговата схема и има обаче един основен недостатък трябва да се изплащат редовно вноските по лизинга, които са равни по размер и може в момент на по ниска ликвидност да затруднят изплащането на лизинга. По принцип бизнес кредитите се вземат като овърдрафт и кредитополучателя може да изплаща само лихва и в моменти на по-добра ликвидност да погасява главницата. Трябва да се прецени от собственика на фирмата, дали е възможно да изпита ликвидни затруднения, и ако това е вероятно ипотечния овърдрафт би бил по удачен вариянт, пред лизинга на недвижимия имот.
Трябва да се обмисли и възможността да се заложи собственото жилище, като се вземе нецелеви жилищен кредит като физическо лице. Лихвите по подобни кредити са на нива 6.5% - 7.5%. В крайна сметка трябва да се претеглят плюсовете и минусите - да се вземе бизнес кредит при лихва около 9% и облагаемата печалба да бъде намалена с раходите по лихвите или по-ниската лихва по жилищни кредит. Като се има предвид, че данък печалба е само 10%, а лихвите по бизнес кредитите са с 20% до 40% по високи от лихвите по жилищните заеми, определено везните се накланят в полза на нецелевия жилищен кредит.
След като се прецени какво по вид да бъде финансирането, което е най-подходящо за фирмата, се избира и кредитора. Трябва да се обърне внимание на няколко съществени детайла. Най важният показател е стойността на ГПР /Годишния Процент на Разходите/. Този показател е обективния критерий, каква е ефективната лихва, която ще бъде платена по кредита/ лизинга. При изчисляването на ГПР, освен годишната лихва, се вземат предвид всички платени такси и комисионни за кандидатстване, първоначално одобрение, годишни такси за управление и кога във времето са платени тези такси.


__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard