Dupa cum stiti din numarul 2, domnul Dumitru a castigat in Bulgaria cel putin 49 700 euro in cinci ani, mai mult decat de la activitatea sa identica in Romania. Suma castigata reprezinta diferenta dintre impozitul corporativ care se plateste in Bulgaria si acesta care ar fi trebuit platit in Romania. Consideram aceasta suma ca si castigata, deoarece aceasta mareste profitul companiei si cu toate ca nu se repartizeaza imediat, aceasta aduce beneficii economice excelente pentru companie, iar domnul Dumitru poate beneficia de aceasta, in calitatea sa de unic proprietar al capitalului social, atunci cand va dori.
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este un impozit indirect, cu acesta sunt impozitate vanzarile, iar pentru achizitii in cele mai multe cazuri isi face aparitia asa numitul "drept de deducere". TVA-ul platit reprezinta valoarea pozitiva intre impozitul calculat pentru vanzari si impozitul calculat pentru achizitii. Acest impozit poate fi economisit.
Spre deosebire de impozitul corporativ, care este un impozit direct, valoarea TVA-ului care ramane in favoarea clientului este considerata ca si economisita, deoarece aceasta nu mareste profitul companiei. In acest caz nu exista diferente - se economiseste 100% din valoarea TVA-ului, care ar fi fost platita in Romania sau in Bulgaria.
In mod obisnuit, taxa pe valoarea adaugata economisita reprezinta valoarea dubla a impozitului corporativ efectiv cu care este impozitat profitul, care in Bulgaria este 10%.
Respectiv domnul Dumitru a economisit de la TVA cel putin 160 000 euro in cinci ani.
In cazul circulatiei de bunuri intre companii din statele membre ale comunitatii europene TVA nu se percepe catre bugetele in oricare ar fi dintre state. Pentru prestarea de servicii in stat din comunitatea europeana, din partea unei companii in alt stat, deasemenea nu se percepe TVA. Bineinteles partenerii din cele doua state europene, trebuie sa indeplineasca cateva cerinte legale. Aceste cerinte in general sunt: furnizorul si destinatarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA in statele diferite; bunurile sa fie expediate sau transportate in afara teritoriului tarii de catre furnizor, destinatar sau pe contul acestora pana pe teritoriul unui alt stat membru; livrarea bunurilor trebuie sa fie contra cost; locul pentru prestarea serviciului trebuie sa fie in stat diferit decat statul furnizorului; sa fie prezente documentele care atesta operatiunile legate de bunuri sau servicii.
Pentru a profita de mecanismul pentru economisirea de TVA, trebuie sa infiintati o companie in Bulgaria
La factura de livrare, in cazurile mentionate mai sus, compania bulgara intocmeste un proces verbal dupa LTVA in care figureaza taxa pe valoare adaugata de 20%. Acest proces verbal este inclus bilateral in jurnalele conform cu Legea TVA - astfel cele doua sume de TVA se neutralizeaza reciproc si rezultatul este zero. Factura de vanzare se include in jurnalele dupa legea TVA numai cu valoarea ei neta, care nu este supusa TVA-ului. Astfel rezultatul total din jurnalele dupa TVA este zero si compania bulgara nu plateste TVA in Bulgaria.
Evristika SRL (EOOD) cu usurinta va poate ajuta sa descoperiti locatia dvs. de afaceri in Bulgaria.