Bulgaria sau Emiratele Arabe sunt dou opiuni pentru ntreprinztorii romni, care vor s-i mute afacerile pentru a le optimiza. ns, atunci cnd i transferi business-ul, trebuie s iei n calcul i problemele care pot aprea.
Domnul Dumitru a ctigat n Bulgaria cel puin 49.700 de euro n cinci ani, mai mult dect a ctigat cu acelai business n Romnia. Activitatea lui este comerul cu ridicata. Aa ncepe anunul transmis prin pota electronic multor companii din Romnia de ctre firma bulgreasc de consultan fiscal i juridic Evristika SRL, cu sediul la Ruse. n afar de limba bulgar, site-ul companiei furnizeaz informaii i n romn, dar i n alte limbi, semn c firma i caut clieni peste hotare.
Adrian Rdulescu, acionarul firmei ADD Cargo SRL, care i-a deschis n urm cu patru ani un birou la Ruse spune c bulgarii au taxe i impozite mai mici. Impozitul pe profit este10%, iar la noi 16%. Impozitul pe dividende este 5%, iar la noi, deocamdat, este 16%. Iar, n timp ce contribuiile sociale de la noi ajung aproape de 80%, la vecini acestea sunt la jumtate. n plus, relaia cu autoritile fiscale este mai eficient, arat Rdulescu. Acesta susine ns c atunci cnd i mui afacerea te izbeti de anumite probleme. Trebuie s fi prezent acolo pentru a-i coordona angajaii. De asemenea, companiile de transport din Romnia, subcontractorii pe care ncerci s-i angajezi s efectueze servicii de transport pentru o firm din Bulgaria, ezit s lucreze cu firme bulgreti fiindc, printre altele, doresc s evite s factureze fr TVA ctre firma din Bulgaria i s ncerce s recupereze ulterior TVA de la stat, TVA aferent cheltuielilor pe care le au pentru a realiza acest venit. Pe de alt parte, piaa din Bulgaria este mult mai mic dect cea de la noi. De aceea, firmele bulgreti care vor s se dezvolte vin n Romnia. Am preferat s fiu activ i pe piaa din Bulgaria i s-mi desfor activitatea, ctre partenerii mei internaionali, prin subcontractori locali, care cunosc limba i piaa, explic Rdulescu.
La o prim vedere Bulgaria ar putea prea o soluie. Totui, cotele de taxare mai sczute nu ar trebui s reprezinte principalul motiv pentru mutarea afacerii ntruct o cot de taxare mai redus nu va putea asigura ntotdeauna diminuarea poverii fiscale n cazul n care baza impozabil la care se aplic este n fapt mai mare dect n alte state. Astfel, ar trebui s se in cont de ntregul sistem fiscal aplicabil in Bulgaria, precum si de diferentele existente intre state in ceea ce priveste facilitatile fiscale oferite, de exemplu posibilitatea reportarii pierderilor fiscale pe o perioada de 7 ani in Romania comparativ cu 5 ani in Bulgaria, respectiv diferentele existente cu privire la modul de calcul al amortizarii fiscale, deductibilitatea provizioanelor, etc. Prin urmare ar trebui analizata fezabilitatea acestei mutari pentru fiecare contribuabil in parte in functie de particularitatile fiecarei companii, este de prere Raluca Vasile,Tax Senior Consultant, Ernst & Young. Aceasta spune c practica ne arat c nu avem companii romneti de marime considerabil care s fi fcut o astfel de mutare i c soluia se pare c e viabil pentru afacerile mici, care au mult flexibilitate n operare.
i consultantul fiscal Gabriel Biri arat c doar pentru anumite afaceri Bulgaria reprezint o soluie de optimizare. M refer la activitatea de distribuie sau la cea de import-export. Lucrurile se schimb ns atunci cnd vine ns vorba despre retail, comer sau servicii. Ai nevoie s prestezi activitatea efectiv pe teritoriul Romniei i trebuie s ai punct de lucru aici, ceea ce nseamn c eti impozitat la fel ca o firm romneasc, spune Biri. Consultantul fiscal indic o alt variant pentru firmele de import-export - Emiratele Arabe unde impozitele sunt zero.