Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Инвентаризация на складовете на големите търговски фирми започват служители на НАП


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
Инвентаризация на складовете на големите търговски фирми започват служители на НАП


17.01.2011
Масова инвентаризация на складове и каси на големите търговци в страната започва Националната агенция по приходите. Целта е да се провери какво реално се съдържа в халетата на фирмите и каква е истинската им касова наличност, обясниха запознати пред Монитор.

Причината за акцията са констатираните през последните месеци сериозни разминавания между счетоводните документи на голяма част от фирмите
и наличностите от стоки и материали в техните складове. Още по-сериозен е проблемът с касите на фирмите. Голяма част от търговците се опитват да намалят оборотите си, като записват милиони левове касова наличност. Данъчните са се натъквали на случаи, при които търговец декларира, че държи близо 10 млн. лева кеш в офиса си. При проверка обаче се оказало, че в касата има по-малко от 2000 лева.

Инспекциите започват от предприятията с най-голям ръст на материални запаси. Проверките ще обхванат тригодишен период - от 2008 до 2010 година. Според данъчните до огромните разлики между отчетеното по баланс и складовите наличности се стига, защото при реални продажби не се издават данъчни фактури и формално сделките не се отчитат.

Данъчните забелязали още, че търговците декларирали огромни количества налична стока, макар да не разполагали със складове за съхранение. Имало и случаи, в които хранителни стоки с фиксиран срок на годност били налични, но само по документи, повече от 2 или 3 години. В случаите на установени съществени разминавания на конкретните фирми ще бъдат назначени ревизии за 5 години назад.

Целта на мащабната инвентаризация е да бъде прекратена практиката в началото на годината много търговци да отчитат пред приходното ведомство големи, а понякога и свръхналичности от материални запаси, а всъщност реалните количества стоки са в пъти по-малки. Това означавало поредица от безотчетни сделки през годината, най-вече продажби без касови бележки. По този начин в края на годината в бюджета не влизали дължими данъци.

Ще се засили и контролът по издаването на касови бележки, като за целта ще се извършват ежедневни наблюдения на големите търговски обекти в цялата страна.


източник:Монитор

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard