Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Десетократно завишени санкции за едноличните търговци и юридическите лица по КСО


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
Десетократно завишени санкции за едноличните търговци и юридическите лица по КСО


Считано от 01.01.2010 г. санкцията по чл.355, ал.1 от Кодекса за социално осигуряване е увеличана 10 пъти.


Кои са по-важните моменти, неспазването на които се санкционира за първо нарушение с имуществена санкция от 500 до 5000 лв., а при физическо лице нетърговец глоба от 50 до 500 лв., при положение, че не подлежи на по-тежко наказание?

Тези моменти са:

1. Осигурителите, осигурителните каси, самоосигуряващите се лица и работодателите периодично са длъжни да предоставят данни в Националната агенция за приходите за осигурителния доход, осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, Учителския пенсионен фонд, здравното осигуряване, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", дните в осигуряване и облагаемия доход по Закона за данъците върху доходите на физическите лица - поотделно за всяко лице, подлежащо на осигуряване.

2.Осигурителите, осигурителните каси, самоосигуряващите се лица и работодателите периодично са длъжни да предоставят декларация в Националната агенция за приходите за сумите за дължими осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, "Учителския пенсионен фонд", здравното осигуряване, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и данък по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

3.Осигурителните вноски за самоосигуряващите се лица се внасят лично или чрез осигурителни каси до 10-о число на месеца, следващ месеца, за който се дължат.

4.Когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени или не са начислени, осигурителят внася сбора от осигурителни вноски за негова сметка и за сметка на осигурените лица до до края на месеца, следващ месеца, през който е положен труда.

5.Когато възнагражденията са изплатени, осигурителят внася сбора от осигурителни вноски за негова сметка и за сметка на осигурените лица, едновременно с изплащането на дължимото възнаграждение. При изплащане на аванси, осигурителят следва да внесе дължимите върху аванса вноски за негова сметка.

6.Осигурителните вноски за лицата, които работят без трудово правоотношение, се внасят от осигурителя до 10-о число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението.

7.Осигурителните вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване се превеждат едновременно с осигурителните вноски за фондовете на доо.





-- Edited by evristika on Tuesday 12th of January 2010 01:11:58 PM

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard