Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Всички бензиностанции ще докладват на НАП колко гориво са продали всеки ден


Member

Status: Offline
Posts: 21
Date:
Всички бензиностанции ще докладват на НАП колко гориво са продали всеки ден


Понеделник, 07 септември 2009

От 1 октомври 2009 г. всички бензиностанции в България трябва да са вързани с НАП. И да отчитат всекидневно колко гориво са продали. Новият ред идва с промяна в наредба, подписана от финансовия министър Симеон Дянков. И може да се окаже едно от най-ефективните решения за справяне с контрабандата на горива. До този момент е имало показни акции, правени са проверки на границата, при производители и търговци, но те са били за няколко дни.

И след това всичко е тръгвало постарому. И държавата е губела по 300 - 350 млн. лв. годишно от сивия сектор в горивата, както твърдят от петролната и газова асоциация, в която членуват големите търговци и производители.
Новото правителство също започна засилени проверки по границите при производители, вносители и дистрибутори на горива. Самият Дянков обяви, че намаленият внос на дизелово гориво след тях показвал, че делът на сивия сектор е над 85%. Според вицепремиера 98% от пазара на т. нар. базови масла също били нелегални или полулегални, след като вносът им е намалял над 60 пъти в сравнение със същия период през юли.
Шефът на митниците Ваньо Танов твърди, че вече били ясни рисковите фирми. Танов обяви още, че в данъчните складове за гориво ще се монтират измервателни уреди, които ще отчитат реалните количества и информацията ще се плаща в НАП.
Принципно контрабандата на горива се смята за едно от най-доходоносните занимания наред с тази на алкохол и цигари. Да не говорим, че е доста по-безопасна от пласирането на наркотици. А печалбата не е по-малка. И в нея се спрягат имената на митични фигури от подземния свят, някои от тях вече покойници, а други пък бяха арестувани, но по други обвинения.
А самите канали и начини за контрабанда на горива не са тайна дори за властите. Отдавна се знае, че за целта се използват основно пристанищата в Бургас, Варна и Русе и КПП-тата на Кулата и Калотина, пише pressboard.info, цитирайки вестник 24 часа.

Схемите за измами са основно:

* 1. Внос на горива при вдигнати бариери, когато няма никакъв контрол, но това са редки случаи и само за специални хора.
* 2. Цистерни с двойни дъна - декларира се внос на един вид гориво с много по-нисък акциз, а в двойното дъно има дизел или бензин.
* 3. Класически фиктивен износ, когато горивото напуска държавата само по документи.
* 4. За укриване на ДДС и акцизи се използваха и бензиностанциите в безмитните зони. Твърди се, че количествата, които са минавали само през тях, са ощетявали държавата с по 100 млн. лева годишно.
* 5. Занижаване на октановото число - тук печалбата идва от плащането на по-ниски мита, когато вносът е от държвата извън ЕС.
* 6. Производство на място в малки рафинерии, където се смесват различни компоненти. Например внася се тежко гориво, за което се плащат доста по-ниски акцизи и мита. После чрез различни добавки се вдига октановото число и горивото става годно за продажба по бензиностанциите. Друг е въпросът какво е качеството на въпросното гориво.
* 7. Производство в нелегални малки рафинерии - продукцията се продава без фактури, без да се плащат ДДС и акциз.


http://www.chambersz.com/novini/35-novini/119-vsichki-benzinostantzii-shte-dokladvat-na-nap-kolko-gorivo-sa-prodali-vseki-den

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard