Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Важно за икономически оператори във връзка с електр подаване на декларациите за режим транзит и данните от карнети ТИР


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
Важно за икономически оператори във връзка с електр подаване на декларациите за режим транзит и данните от карнети ТИР


Във връзка с прилагането на разпоредбите на чл. 454, параграф 3 на Регламент (ЕИО) № 2454/93 на Европейската комисия относно подаването във всяко отправно и входно митническо учреждение на данните от карнета ТИР в електронен формат в новата компютъризирана транзитна система NCTS (New Computerazed Transit System) Агенция "Митници" уведомява икономическите оператори за следното:

  1. Подаването на данните в отправно и входно митническо учреждение, намиращо се на територията на Република България, може да се извърши от титуляра на карнета ТИР по един от следните начини:
  2. За случаите, посочени в точка 1, букви "а" и "б", лицето следва да е извършило необходимата регистрация, съгласно разпоредбите на Наредба № 5 от 29.06.2006г. за условията и реда за деклариране пред митническите органи по електронен път, издадена от министъра на финансите, обнародвана в ДВ бр. 55 от 7.7.2006 г., изм. бр. 2 от 09.01.2007 г., в сила от 1.01.2007г. (www.customs.bg - Електронни митници - Документи).
  3. Когато титулярът на карнет ТИР ще използва услугите на лица, които имат изградена връзка от тип "система-система" (т. 1, букви "в" и "г"), или лица, които имат достъп до интернет портала на Агенция "Митници", не е необходимо да извършват упълномощаване на тези лица.
  4. Препоръчително е интернет портала на Агенция "Митници" да се използва само в случай на проблеми с приложението на търговеца при изградена връзка от тип "система-система".
  5. Когато данните от карнет ТИР са подадени, съгласно правилата и условията на Наредба № 5 от 29.06.2006г., Българската интегрирана информационна система автоматично връща съобщение (IE028), съдържащо присъдения от системата МРН (MRN - Movement Reference Number). Със същото съобщение се уведомява лицето, извършило подаването на данните, за тяхното успешно приемане.
  6. Лицето, извършило подаването на данните за карнет ТИР, е длъжно да съобщи на превозвача съответният МРН.
  7. Превозвачът е задължен да съобщи на митническите органи в отправното /входното митническо учреждение МРН за съответния карнет ТИР, за извършване на съответните митнически формалности.
  8. Тарифното класиране за всяка описана в карнета ТИР пратка може да се извърши на основание разпоредбите на чл. 81 на Регламент (ЕИО) № 2913/92 на Съвета, като се посочи тарифния номер на стоката с най-висока ставка на вносни мита за съответната, описана в карнета ТИР, група стоки.
  9. Спазването на правилата за попълване и подаване в електронен формат на данните от карнети ТИР е условие за по-бързата обработка в NCTS, разрешаване на транзитната операция и осъществяване на превоза ТИР.

_____________________________________________________
* IRU - Transfrigoroute International, Brussels - www.iru.org
** Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътищата - www.aebtri.com

Източник: Агенция "Митници"



__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard