Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: От догодина - заплати само в карта


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
От догодина - заплати само в карта


26.11.2008
Всички заплати вероятно ще се превеждат само по банков път от догодина, научи в. "24 часа". Това е една от мерките срещу сивата икономика, обсъдени на среща между социалния министър, шефовете на НАП, НОИ, инспекцията по труда и синдикатите късно вечерта в понеделник.

Целта е да се ограничат скритите обороти. Според Мария Мургина, шеф на НАП, това трябва да се комбинира с ограничаване на междуфирмените плащания в брой. Тя предлага те да са само до 5000 лв., а по-големите да минават през банка.

Синдикатите подкрепят идеята, вече всички работещи имат дебитни карти заради болничните, каза Пламен Димитров, зам.-шеф на КНСБ. Легалният бизнес също настоява за това.

Социологическо изследване на "Медиана", обявено преди дни, показа, че близо 4 млрд. лв. у нас годишно се дават в плик. 1,5 млрд. губела държавата от невнесени осигуровки и данъци. С тези пари пенсионерите се лишават от по 86 лв. към пенсията месечно, изчислиха експерти.

Невнасянето на осигуровки, както и начисляването им върху минимално или по-ниско от реалното възнаграждение ще се криминализира. Шефът на НОИ Йордан Христосков настоява за това от години. По данни на социалното министерство 48% от работещите се осигуряват на по-малко пари от получаваните.

Дискусията за борба със сивия сектор ще продължи. Предстои среща и с бизнеса. Преди дни на дискусия за парите на черно у нас Божидар Данев, шеф на Българската стопанска камара, предложи всеки касов апарат да се върже с НАП, за да се вижда води ли се счетоводство, когато ресторантите например са пълни. Според шефката на агенцията Мария Мургина обаче това няма особен смисъл, тъй като много касови апарати имали манипулирана памет.

Работодатели искат също внедрени агенти да следят как се плащат парите в предприятията.

източник:Нет Инфо.БГ

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard