Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: НСТС обсъди условия за временно предоставяне на работници и служители на друг работодател


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
НСТС обсъди условия за временно предоставяне на работници и служители на друг работодател


Брой 45 (878), 5 ноември 2008 г.
Работодателите ще могат взаимно да си предоставят работници и служители, предвиждат промени в Кодекса на труда, обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през миналата седмица. Предоставянето ще е временно, за извършване на определен обем дейности, и ще се извършва чрез уговаряне в трудовия договор. Уговарянето на такава работа ще бъде допустимо само когато съответства на длъжността, на професионалната квалификация и здравословното състояние на работника или служителя. Работодателят-доставчик е длъжен да информира предварително работника или служителя за характера на работата при работодателя-ползвател, за продължителността на времето и условията, при които ще бъде изпълнявана.

Работодателят-ползвател е длъжен да осигури на предоставения работник или служител същите условия за изпълнение на работата, каквито е осигурил на работниците и служителите, които работят постоянно при него и изпълняват същата или сходна работа или длъжност. Той трябва да му връчи длъжностна характеристика за работата и да го инструктира за нейното безопасно и здравословно изпълнение. Работодателят-ползвател ще може да налага дисциплинарни наказания на работника или служителя, нает за временно ползване, с изключение на дисциплинарно уволнение.

Отношенията между работодателя-доставчик и работодателя-ползвател ще се уреждат с договор между тях. В него те определят работите и длъжностите за временното изпълнение, за които се предоставят работници и служители, продължителността на времето, за което се предоставят, разходите за трудово възнаграждение и другите плащания по трудовото и осигурителното отношение за времето, през което работникът или служителят работи при работодателя-ползвател, както и други условия, свързани с изпълнение на работата. Изрично е предвидено, че за задълженията към работника или служителя, възникнали при, по повод или във връзка с изпълнението на временно възложената му работа, отговаря работодателят-ползвател.

Проектът на Закон за допълнение на Кодекса на труда е във връзка с необходимостта от нормативно уреждане на правоотношенията, свързани с временно предоставяне на работници и служители за извършване на работа при трето лице, правата и задълженията на страните по тях, както и гарантиране на защита на правата на работниците и служителите съгласно трудовото законодателство. Целта на законопроекта е постигане и поддържане на равнопоставеност между класическите трудови отношения и временната (нетипична) заетост.

Един от най-бързо развиващите се сегменти на пазара на труда в страните-членки на Европейския съюз е т. нар. "временен труд чрез агенция". Дейността за наемане на работници за временна заетост чрез агенции е позната в страните-членки на ЕС от много години и е добре регулирана както по отношение на техния статут, така и по отношение на условията на труд и заплащане на временните работници.

Към настоящия момент тристранното трудово правоотношение не намира своята правна опора в Кодекса на труда.

източник:Седмичен бюлетин ИНФОБИЗНЕС, издание на БТПП

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard