Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Възстановяват здравни вноски на българи, пребивавали в чужбина


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
Възстановяват здравни вноски на българи, пребивавали в чужбина


петък, 15 август 2008
Всеки български гражданин, пребивавал зад граница повече от 183 дни в периода от 1 юли 1999 г. до 31 декември 2007 г., който не е ползвал медицинска помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса, може да се освободи от плащането на здравни осигуровки, съобщиха от Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите. А ако са внасяли осигуровки, може да си получат парите обратно.
Имащите право на тази преференция трябва да подадат в ТД на НАП по постоянен адрес декларация за освобождаване от здравни вноски и искане за възстановяване на сумите. Документите могат да бъдат изпратени и по електронен път в НАП на специално създадените за целта е-mail адреси, за старозагорската дирекция той е 19i_stzagora@ro24.nra.bgТози E-mail адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка, за да го видите , за което обаче е необходим електронен подпис, както и да бъдат изпратени по пощата с обратна разписка или да се подадат от упълномощено лице, без да се изисква нотариално заверено пълномощно.
Препоръчва се да се приложи и копие от задграничния паспорт, от който да са видни датите на напускане и завръщане в страната, или удостоверение от Областната дирекция на полицията, уточнява вестник Старозагорски новини.
Ако тези граждани обаче решат да ползват платени от Здравната каса медицински услуги, трябва да възстановят здравноосигурителните си права. Това става, след като внасят в продължение на 6 месеца здравноосигурителни вноски или заплатят наведнъж 12 вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.
Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg.


Този E-mail адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка, за да го видите източник:Икономически портал на регион Стара Загора

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard