Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Кафето прави жените умни


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
Кафето прави жените умни


11 август 2007
Кофеинът стимулира паметта на жените, установиха учени от Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания и техни колеги от университета в Лисабон. Специалистите установиха, че жените над 65 години, които пият поне 3 чаши кафе или 6 чаши чай дневно, предпазват паметта си от сривове.

Те проследиха връзката между консумацията на кофеин и интелектуалните способности на 4187 жени и 2820 мъже, прехвърлили 65-те. За целта използваха данни, свързани със състоянието на паметта им и с логическото им мислене, събирани в продължение на 5 години. На базата на тези данни е създаден статистически модел, от който се налага изводът, че кофеинът съхранява паметта, но само женската, пише Journey.bg.
При създаването на модела учените взеха предвид възрастта, образованието, кръвното налягане, сърдечно-съдовите заболявания и депресивните състояния на изследваните доброволци. Пред тях обаче стои въпросът защо кофеинът не влияе благотворно върху паметта на мъжете. Медиците предполагат, че женският организъм обработва по особен начин това вещество. "Възможно е неговото въздействие да се дължи на хормонална намеса, в скоро време ще проверим тази хипотеза", казва д-р Мари Ледюние.
Тя и колегите й ще опитат да установят връзката между употребата на кофеин и появата на болестта на Алцхаймер. Според френските специалисти консумацията на кафе и чай влияе на развитието на това заболяване.

източник:Икономически портал на регион Стара Загора

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 23
Date:

харесва ми - аз обичам кафето -:)

- ще поживеем, ще видим:D

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard