Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Солариумът е опасен!


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
Солариумът е опасен!


Д-р Евгени Христозов
06 юли 2007
Грижата за кожата през летния сезон трябва да бъде много внимателна. Тя е съобразена с хранителния режим и с употребата на по-големи количества течности. Необходимо е също така човек да се съобразява и с ултравиолетовите лъчи. Има редица особености, които трябва да се спазват, за да се осигури комфорт на кожата.

Когато става въпрос за хидратация на кожата трябва да се избират кремове с по-ниско мастно съдържание, каза д-р Евгени Христозов. За сметка на това, почистващите средства могат да бъдат по-агресивни. Дерматологът препоръчва още през летния сезон, ако човек се къпе по 2-3 пъти на ден, да не използва винаги душ гел, а измиването да става повече с вода.
Много важна за кожата е защитата от ултравиолетовите лъчи, но тя също трябва да е съобразена с определени фактори.
Лошото е, че хората си мислят, че след като си осигурят фотопротекция, няма нищо страшно за кожата им. От голямо значение е и защитният фактор на плажните кремове и дали това, което е обявено на опаковката отговаря на действителността.
По-евтините кремове имат съставки, които блокират само ултравиолетовите Б-лъчи. Кожата не изгаря, но А-лъчите имат канцерогенен ефект и предизвикват ускорено стареене на кожата.
При скъпите продукти защитният фактор, написан върху опаковката е измерен при условия, които не са приложими в ежедневието. Реално факторът, който се постига върху кожата е от 2 до 4 пъти по-нисък от посочения. Т.е., ако кремът е с фактор 35, след като е намазан, се получава фактор 11-12, уточни д-р Христозов. Евгени Христозов

Проблемът със солариумите е огромен. Абсолютна лъжа е пропагандираната от производителите кампания, че солариумите са безвредни, категоричен е дерматологът.
Турбосолариумите, при които се постига по-бързо тен са още по-вредни. Ултравиолетовите А-лъчи усилват канцерогенния ефект на В-лъчите. Установено е още, че се предизвиква рак на кожата. По данни на британската академия по дерматология всяка година умират 100 души във Великобритания от рак на кожата, причинен от солариум, каза още д-р Христозов. Алтернативният начин на добиване на тен води до ускорено стареене на кожата, до поява на петна и подтискане на имунитета на целия организъм.
Причините да не се ползва солариум според специалиста са много, но има една, която провокира зависимост към този метод за добиване на тен. Солариумите със своето лъчене предизвикват повишена продукция на ендорфини в организма. Това са хормоните на щастието, които се отделят при редовни физически усилия, секс и позитивни емоции. Установено е, че хора, които ходят на солариум повече от 2 пъти в седмицата, получават абстинентен синдром, какъвто се проявява при отказване от наркотици и цигари, само че в по-слаба степен.
Затова се чувстваме толкова добре на слънце, но всичко трябва да се дозира и грижите за кожата да са правилни, съветва още д-р Христозов.

източник:Икономически портал на регион Стара Загора

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard