Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Анкета: Възнаграждение или обезщетение е сумата, която се начислява за първия ден от болничния за сметка на работодателя?
Анкета: Възнаграждение или обезщетение е сумата, която се начислява за първия ден от болничния за сметка на работодателя? [8 vote(s)]

Възнаграждение
37.5%
Обезщетение
62.5%


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
Анкета: Възнаграждение или обезщетение е сумата, която се начислява за първия ден от болничния за сметка на работодателя?




__________________


Member

Status: Offline
Posts: 19
Date:
RE: Анкета: Възнаграждение или обезщетение е сумата, която се начислява за първия ден от болничния за сметка на работодателя?


По смисъла на КТ е ОБЕЗЩЕТЕНИЕ. Чл. 162 ал. 3:
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За времето на отпуск поради временна неработоспособност на работника или служителя се изплаща парично обезщетение в срокове и в размери, определени от отделен закон.

Този отделен закон е КСО. Незнайно защо в последната редакция на чл. 40 ал. 4 тази сума е определена като
ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ

(4) (Изм., ДВ, бр. 64 от 2000 г., бр. 112 от 2003 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.) Осигурителят изплаща на осигуреното лице за първия работен ден от временната неработоспособност среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от среднодневното уговорено възнаграждение.

Подозирах, че  този текст трябва да се разбира като ОБЕЗЩЕТЕНИЕ В РАЗМЕР НА СРЕДНОДНЕВНОТО БРУТНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, но не в този смисъл е даденото Указание № 24-00-1 от 08.01.2007 г. на НАП Указание относно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2007 година, измененията в Кодекса за социално осигуряване и Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите, Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2007 година и изменения в Закона за здравното осигуряване.

Практическите последици от това указание са, че ако човек реши да ги спазва:
1. Следва да начислява ДОД върху въпросната сума
2. Нарушава разпоредбите на КТ

Според мен в случая водещ е текстът на КТ. КСО и указанията на НАП са незаконосъобразни, защото КСО има делегирана задача да определи срока и размера на обезщетението, а не да променя характера му на възнаграждение.

И пак според мен Министерството на труда и социалната политика е институцията, която може и трябва да реагира. В самия сайт на това министерство в секция "Основни функции и задачи" е записано:

Министерството на труда и социалната политика осъществява също така държавен контрол по спазването на нормативните актове в областта на трудовите отношения, безопасните и здравословни условия на труд, заетостта, безработицата и професионалната квалификация, заплащането на труда, социалното осигуряване, и социалното подпомагане; както и по прилагането и спазването на международните спогодби в областта на пазара на труда, социалната политика и социалното осигуряване.Този контрол се изразява в даване от съответните контролни органи на МТСП на задължителни предписания за отстраняване на констатирани нарушения на нормативните актове и търсене на административна и наказателна отговорност на нарушителите.

-- Edited by twisted at 08:33, 2007-04-13

-- Edited by twisted at 08:34, 2007-04-13

__________________


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:

twisted благодаря ти за отделеното време и чудесното изложение дето си написал. Моето мнение е че текста по КСО е недвусмислен и ясен, т.е. дефинира се само размера на обезщетението (което не значи че това е възнаграждение). Погледнато само от логична гледна точка, абстрахирайки се от всички нормативни и "поднормативни" изисквания то определението за възнаграждение в случая би било: Престация срещу положен труд

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 19
Date:

В момента резултатът от гласуването е 60% в полза на ОБЕЗЩЕТЕНИЕ.

Но ако въпросът се зададе по друг начин: Начислявате ли ДОД върху сумата за първия ден от болничния (отпуска за временна нетрудоспособност), ще се окаже, че поради използвания програмен продукт или заради принципа "Страх лозе пази" масово си спазваме указанията на Мургина и псуваме явно или под сурдинка.

Пак поради тези глупави указания нарушаваме и чл. 40 ал.1 т. 5 от ЗЗО и върху първия ден начисляваме ЗО върху ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО. В самия ЗЗО никъде не е казано, че временната нетрудоспособност се дели на две части - за сметка на работодателя и на НОИ. Казано е просто:

5. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) за лицата във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане и отглеждане на малко дете - минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица; вноските са за сметка на работодателя и са равни на дължимата от него част от вноската... и т.н.

Интересен ще ми е резултатът от евентуална анкета: Върху каква сума начислявате здравните осигуровки за първия ден от болничните?
Бас държа, че Мургина печели поне 90%




__________________


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:

Да, обаче забележи абсурда на противното твърдение:

ОТНОСНО: възникнали въпроси по правото на парични обезщетения за временна неработоспособност и майчинство от 1 януари 2007 г.
НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ
ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И КРАТКОСРОЧНО ОСИГУРЯВАНЕ"
Изх. № 91-01-23/18. 01. 2007 г.
..................
3. Съгласно новата редакция на чл. 40, ал. 4 от КСО осигурителят изплаща на осигуреното лице за първия ден от временната неработоспособност среднодневното брутно възнаграж-дение за месеца, в който е настъпила неработоспособността, но не по-малко от среднодневното уговорено възнаграждение. Разпоредбата се прилага само за случаите, когато временната неработоспособност е настъпила след 31 декември 2006 г. Съгласно чл. 40, ал. 4 от КСО за първия работен ден от настъпването на временната неработо-способност работодателят изплаща трудово възнаграждение, а не парично обезщетение за временна неработоспособност за всеки период на временна неработоспособност. Осигурителят не изплаща за първия ден от временната неработоспособност среднодневното брутно възнаграждение в случаите, когато временната неработоспособност продължава без прекъсване; когато няма прекъсване във временната неработоспособност, независимо че може да е констатирана с първични болнични листове; в случаите по чл. 42, ал. 2 от КСО, както и в случаите при бременност и раждане. Паричните обезщетения на самоосигуряващите се лица за целия период на временната неработоспособност и при бременност и раждане също са за сметка на ДОО. Изплащането на възнагражденията за първия работен ден от настъпилата временна неработоспособност не се ограничава до 15 работни дни през календарната година.

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 19
Date:

Ох, там е работата, че сме го забелязали. Щеше да е много хубаво да е незабележимо, ама то е очевАдно.
Щеше да е хубаво да го има само това писмо, което не сме длъжни да зачитаме. Гадното е, че точно думата ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ се използва в чл. 40 ал.4 от КСО.
Дилемата е кой текст да нарушим, начислявайки болничен за сметка на работодателя - на КТ или на КСО. И доколкото все пак съществуват тези указания на Мургина - Изх. № 91-01-23/18. 01. 2007 г, а освен това единствено спазването им води до безпроблемно създаване на декларация № 1 на дискета, ние щем не щем приемаме, че проклетата сума е възнаграждение - поне по отношение на здравните осигуровки. За ДОД е налице "онова писмо" на Стефанов, което по-ми дава кураж да се изрепча и да не начислявам ДОД

__________________


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:

ЗДДФЛ

Чл. 24.
(1) Облагаемият доход от трудови правоотношения е трудовото възнаграждение и всички други плащания в пари и/или в натура от работодателя или за сметка на работодателя, с изключение на доходите, посочени в ал. 2.

(2) В облагаемия доход от трудови правоотношения не се включват:

 


14. обезщетенията и помощите по част първа от Кодекса за социално осигуряване;

Значи всичко си е обезщетение.Не може да се разграничава за първия ден - възнаграждение, а за другите - обезщетение. Средно положение няма.



__________________


Member

Status: Offline
Posts: 19
Date:

Този въпрос си го задавам от началото на февруари. Примерна дискусия по него се вижда и тук:
http://www.odit.info/?s=6&i=48358&f=3

Всички аргументи, които даваме (включително и evristika в последния си постинг и тълкуването на чл. 24 от ЗДДФЛ наистина доказват характера на сумата като ОБЕЗЩЕТЕНИЕ.
Гадното е, че чл. 40 ал. 4 от КСО независимо от всичко говори за възнаграждение. За това говорят и указанията на НАП. С това становище е съобразена декларация 1. Попълвайки я, ние официално се съгласяваме, че сумата е ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ. На който не му пука какво точно е тая сума, си я попълва декларация 1 и си свирка. На нас, дето не ни харесва, ни остава да скачаме и да плюем срещу вятъра.  Е, аз ще продължавам да си плюя, ама почна да ми омръзва да се правя на неволен участник в "Параграф 22"

__________________


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:

И ако в обществото, където законовата норма повелява определено поведение, все пак има недоверие причината според нас не е в закона, а в механизма и в системата на прилагането на закона!

проф. Иван Душанов,
д-р на икономическите науки






-- Edited by evristika at 15:04, 2007-04-16

__________________


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
........та картинката да е пълна, ето и писъмцето


МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ
1000 София, бул. "Княз Дондуков" № 52 Телефон: (02) 98591 Факс: (02) 9870827

Изх. № 11-03-22/11.02.2007




ДО

Г-И ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА СОФИЙСКИ АПЕЛАТИВЕН СЪД
Г-ЖА ЕМИЛИЯ ГАНЕВА
ГЛАВЕН СЧЕТОВОДИТЕЛ
На Ваш изх. № 659/08.02.2007 г.

КОПИЕ:

ДИРЕКЦИЯОУИ"ГР.......




Относно: Прилагането на чл. 24, ал. 2, т. 14 от ЗДДФЛ във връзка с чл. 40, ал. 4 от КСО.

Уважаеми господин Стайков,

Уважаема госпожо Ганева,

По повод Ваше писмено запитване, постъпило в Централно управление на Националната агенция за приходите, заведено с вх. № 1-03-22/08.02.2007 г., изразявам следното становище:

На основание чл. 24, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), в облагаемият доход от трудови правоотношения не се включват обезщетенията и.помощите по част първа от Кодекса за социално осигуряване (КСО). В част- първа на КСО се уреждат обществените отношения свързани с държавното обществено осигуряване при общо заболяване, трудова злополука, професионална болест, майчинство, безработица, старост и смърт.


С императивната разпоредба на чл. 2, ал. 1 от КСО е гарантирано правото на осигурените лица да получават обезщетения при временна неработоспособност. По-конкретно правилата за изплащане на такива обезщетения са регламентирани в Раздел I, глава четвърта Обезщетения" на част първа от КСО. В тази връзка на основание чл.40, ал. 4 от КСО, осигурителят изплаща на осигуреното лице за първия работен ден от временната неработоспособност среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от среднодневното уговорено възнаграждение.


Предвид гореизложеното сумата по чл. 40, ал. 4 от КСО има характер на обезщетение по смисъла на част първа от КСО и на основание чл. 24, ал. 2 от ЗДДФЛ същата не следва да се включва в облагаемия доход от трудови правоотношения. '




3АМ. ИЗПЪЛНИТЕЛЕН
ДИРЕКТОР НА НАП:
/КР. СТЕФАНОВ/



__________________


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
Бизнесът чака ясен отговор за първия ден от болничните. Приходната агенция трябва да каже на всички дали той се облага


от Доц. д-р Людмила Мермерска - 17.09.2007, Dnevnik.bg

__________________


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
RE: Анкета: Възнаграждение или обезщетение е сумата, която се начислява за първия ден от болничния за сметка на работодателя?


Писмо № 24-34-712 от 17.08.2007 г. - НАП

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard