Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Какво пием. Замисляли ли сте се каква вода пиете?


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
Какво пием. Замисляли ли сте се каква вода пиете?




27 Февруари 2007
Замисляли ли сте се каква вода пиете? Сигурно. И да - много е трудно да се установи. Няма достатъчно източници на информация коя вода (и за какво) е добра или не е. Но дори и да сте подготвени на теория, когато решавате да сложите нещо в устата си (или тази на детето си) просто няма начин да разберете какво точно е съдържанието на конкретен водоизточник.

Да се четат американски сайтове може да е потискащо. Искате да проверите каква е водата, която тече от чешмата ви за да знаете дали можете да я дадете на кърмачето си? Просто се обърнете към местната агенция по водите и те веднага ще дойдат да направят всякакви анализи за вас. Страхотно! Някой може ли да ми каже къде се намира тази агенция в София?

Добре, добре. Няма такава агенция. Но пък има алтернативa ако искате да знаете каква вода пиете - купувайте бутилирана вода. Там на етикета пише всичко за състава й. Плюс това, някои води директно се рекламират като годни за ежедневна употреба, че дори и за приготвяне на храни за кърмачета. Какво повече ви трябва?

Ето какво:

1. Разбирам ли какво всъщност пише на етикета - обща минерализация 82 mg/l висока минерализация ли е или ниска? Оказва се че е ниска, но не е "много ниска" - под 50 mg/l. Всичко между 50 и 500 ml/l било просто "ниска минерализация". Също за отделните параметри. Е ли някой от тях недопустимо висок за различните видове възрасти, заболявания и т.н.?

2. Дали това което пише на етикета е вярно? В смисъл - наистина ли в еди кой си извор концентрацията на минерали във водата е указаната на етикета?

3. Ок. Да кажем че това е съдържанието. То наистина ли (както твърди розовия етикет) е подходящо за кърмачета? Изглежда това не е така - нито розовия "Девин", нито ThornSpring са подходящи за кърмачета. ThornSpring дори има минерализация клоняща към висока. А на въпросната Българска педиатрична асоциация която ги препоръчвала тези води така и не можах да й намеря уеб сайта и да видя какво точно препоръчват всъщност.

4. Последно (за да не прекалявам с въпросите) - дори и да сте си изяснили всичко горепосочено, може ли да сте сигурни, че при бутилирането на водата не са настъпили изменителни и прочее замърсителни процеси в състава й?

След много търсене и четене, открих ето този сравнителен анализ на минералните води предлагани на българския пазар направен от Българската национална асоциация на потребителите. Слава Богу, такава има и тя си има сайт, за разлика от педиатричната, която даже не знам дали съществува. В тази статия намерих отговори на най-много от въпросите които имам, но за съжаление, не на всички.

Поне си направих извод коя от бутилираните български води е най-подходяща за ежедневна употреба. Изглежда това е "Банкя", която не само има ниска минерализация, но има и ниско съфържание на натрий и флуор - прочетете внимателно статията и ще видите. В допълнение, бутилиращата компания е единствената която разполага с всичките три производствени сертификати за качество, които включват не само гаранция за това каква е водата при източника, а и за технологията на бутилиране, и за опазването на околната среда.

Предишния ми фаворит - "Девин", отпада. Синята "Девин" има много видоко съдържание на флуор и от догодина няма да може да се продава заради европейските регулации. А розовата е заблуждаваща заради твърдението за кърмачетата. Тоест - като цяло компанията не е лоялна към клиентите си.

Водата която ежедневно пием (изключвам хората, които я заместват с Кока Кола) е от изключителна важност. По този въпрос държавата трябва много по-сериозно да се ангажира - както във функциите си на регулатор, така и да образова и обяснява действията си на публиката. Министерството на здравеопазването може и да следи дали етикетите отговарят на истината, но не съм чувала някой да е бил глобен за лъжливи твърдения на етикета. Съмнявам се всички да са изрядни при такова разнообразие на бутилирани води. Също така, ако е вярно всичко посочено в цитираната статия, розовите етикети на "Девин" и ThornSpring в действителност са заблуждаващи, защото не са подходящи за приготвяне на храни на кърмачета. Това също не съм чула да е санкционирано от някой държавен орган. А като една по-далечна стъпка - да сме реалисти все пак - може да се помисли и за институция, която при сигнал да идва и да анализира какво тече от чешмата вкъщи.

източник:Newsfactory.org

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard