Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Мнемониката: изкуството да запомняш всичко


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
Мнемониката: изкуството да запомняш всичко


четвъртък, 22 февруари 2007
Въпросът как да запомниш информация никога не престава да бъде актуален. Причините са много: от липсата на писменост в древността до нуждата да оперираш с големи обеми информация в съвременността. Съответно и методите за ефективно запомняне през цялата история на човечеството се увеличават, както и подходите към начина най-добре да организираш процеса на запомнянето. Изследователи доказаха, че човек е в състояние да запомни едновременно средно седем/ плюс-минус два/ елемента. Т.е. хората лесно запомнят седемцифрен телефонен номер. Но ако той има петзначен префикс / код на града например/, то със запомнянето възникват проблеми. Затова тези, които искат да задържат в паметта си дълъг номер, го запомнят не по цифри : 8, 4, 4, 2..., а по съчетания - 84, 42 и т.н. В резултат общото количество на обектите отново не превишава 7. Върху способа на групирането и свързването на елементите на информацията се базира и мнемониката, пише bgfactor.org.
Грешат тези, които считат, че процесът на запомняне е " веднъж завинаги", а ако не си успял да го запомниш, значи виновен е обемът на паметта. Всъщност запомнянето се състои от три етапа: кодиране, построяване на последователността и запомняне на последователността. Иначе казано, трябва информацията да се преобразува в онези елементи, които ще ви е удобно да запомните, да ги навържете в определена последователност и да я запомните така, че да можете да я възпроизведете.
Мнемониката е система от способи, облекчаващи запомнянето - тя е предназначена за работа с точна информация. С помощта на мнемониката едва ли може дословно да се запомни "Война и мир", но за запомняне последователността на числа, таблици, предмети, действия, хронология, имена, тя подхожда идеално.
Например Юлий Цезар и цар Кир са познавали по имена и лице не по-малко от 30 000 свои войници. Сенека е можел да възпроизведе 2 000 не свързани логически думи. Леонард Айлер е помнил шест първи степени на всички числа до сто. Японецът хидаки Тайоро е знаел наизуст числото пи до 15151-ия знак след запетайката. Усещате ли къде е разковничето? Всички тези хора са помнили последователността на относително еднородни елементи.
Когато някой говори за добра памет, той по-скоро има предвид способността да се запомня непроизволно, без усилия. Непроизволна памет има всеки у нас / развита в различни степени/. Ние запомняме кое къде е в стаята, пътя до работното място и т.н. Всичко, запомнено непроизволно, може да се изпълнява на "автопилот". Обаче произволното запомняне е нещо друго, тук не минава бе усилия. И от това каква стратегия ще изберем, зависи доколко тази информация ще се задържи в паметта ни.

Стратегия на запомнянето

Най-известният / а може би и най-омразният/ начин за запомняне, който може би всеки е изпитал върху себе си, е зазубрянето, състоящо се в безкрайно повтаряне на неголеми фрагменти информация. Зазубрянето е най-яркият пример за това, как НЕ трябва да се запомня. Защо? Първо, защото между малките елементи информация, които трябва да запомним, няма никаква връзка. Така децата, зазубрили наизуст достатъчно дълго стихотворение, разменят местата на куплетите, а и на редовете, без да забележат. Второ, почти невъзможно е да установим значението на думи като "фонтогенация" например, по-лесно е да ги разделим на отделни понятни елементи - срички или букви. Затова най-дългият път за изучаване на чужд език е да "кълвеш" чуждите думи до безкрайност като кълвач.

Топологичен метод
Една от най-известните и "дългосвирещи" техники е изобретена от риторите на Древна Гърция / когато мнемониката е била част от риториката/. Същността е в това, да се използва като основа за запомнянето информация, която е позната на човека като петте му пръста. Например разположението на мебелите в стаята му или пътя до дома на любимата му баба- с една дума това, което без усилия можем да възкресим в паметта си. Необходимите за запомняне елементи мислено "привързваме" към едни или други вещи в стаята си или към сградите по пътя за баба. И дори гореспоменатите пет пръсти може да се включат в списъка на подобни указатели - например да запомним списъка на продуктите, които трябва да купим - кутре- чай, безименен - мляко, среден- олио, показалец- домати и палец- салата. Ако майонезата не влиза в списъка, за нея ще отговаря нокътят на палеца.

По верига
Друг вариант е да се обединяват няколко елемента по смисъл. Същият списък продукти можем да прегрупираме, като се опитаме да създадем меню от компонентите му: например- чай с мляко, салата от домати и лук, които едните гости ще довършат с олио, а другите- с майонеза. Този метод е доста добър, но за запомняне на цифри и дати не върши особена работа.

По асоциация
Множество предмети предизвикват асоциации у нас. Те могат да бъдат естествени: например, Петров има дълъг нос./Петров-нос/, Иванов има розова риза / Иванов - розово/, Стоянов има нисък глас /Стоянов - бас/ . Именно на базата на тези естествени асоциации хората обикновено получават прякори. По тези "прякори" - нос, розово, бас - може да запомним фамилиите и имената на непознати хора. Този метод може да се прилага и за запомняне на числа, но това вече ще бъдат изкуствени асоциации, ние сами трябва да измислим връзка с предмените. Например - 17 - революция, 150 - Бърза помощ, 60 - минути в час, 44- номерът на автобуса, с който ходиш на работа и т.н. Опитните мнемоници са в състояние да навързват неголям разказ от тези асоциации.

Всъщност методите за запомняне са много: всички те са описани в книгите за мнемоника и развитие на паметта. Важно е да се следи мнемотехниката да служи на човека, а не обратното. Колкото и да е парадоксално, в отделни случаи е по-просто да се зазубри информацията, вместо да се чудиш как да измисляш нови връзки и асоциации.
Най-добре се запомня в следните цифри на повторение: 40-60 минути след запомнянето на информацията, после след 8 часа и накрая- едно денонощие след първото запомняне.

източник: Икономическия портал на Стара Загора

__________________


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:


Форум "Все о памяти и способах запоминания"
Мнемотехнический форум


Интернет-школа мнемотехники Mnemonikon (искусство памяти)

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard