Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Точно ли говорят някои като се определят като професионални счетоводители?


admin

Status: Offline
Posts: 1385
Date:
Точно ли говорят някои като се определят като професионални счетоводители?


Счетоводител е професия, но счетоводното образование не означава непременно че лицето е професионален счетоводител.

За да подкрепя довода си, ще използвам следното мнение на д.е.с. Тошко Поптолев
"Монопол върху сертифицирането на счетоводителите у нас няма, но мисля че трябва малко по подробно да поговорим за това какво разбират членовете на ИПСБ под сертифициране. Членовете на института са убедени, че законови изисквания за сертифицирането на счетоводителите на този етап не са необходими. Ние сме запознати със ситуацията в страните, членки на ЕС, и там няма такива законови изисквания. Убедени сме, че обществото само трябва да изгради нагласа да ползва услугите на професионални счетоводители, а признаването на такива трябва да става само от професионалните организации.

Нашето виждане е, че сертифицирането трябва да става на доброволна основа, т.е. онзи счетоводител, който преценява, че иска професионално признание на неговата компетентност да се обърне към професионалната организация и след съответните процедури тя да го признае като професионален счетоводител. Обществото от своя страна ще има гаранции от самата организация, че съответният счетоводител има необходимата компетентност на професионалист. Въпросът обаче не е само в самото сертифициране. То е само един момент от професионалното развитие. Диплома за образование например се дава и после не се отнема, но професионално признание в един момент може и да се отнеме. Професионалният счетоводител освен придобиването на професионално признание има ангажимент за постоянното поддържане на квалификацията си и именно тук е ролята на професионалната организация да способства за това."
Целият текст на интервюто може да разгледате тук - Дневник

Уважаеми настоящи и бъдещи клиенти, моля изисквайте аргументирани доводи от всеки определил се като професионален счетоводител.

__________________


Newbie

Status: Offline
Posts: 1
Date:

Твърдо заставам зад позицията да се сертифицират счетоводителите,крайно време е да останат само професионалисти на тази длъжност.Това да си професионален счетоводител не се учи в университетите,от там само диплом се взема който не те прави професионалист,това се постига с практика и доста четене,не е достатъчно според мен да си добър теоретик обаче,след като практически не умееш да приложиш това което си научил,абе то или си го имаш отвътре или....баста!:)



__________________
Day


Newbie

Status: Offline
Posts: 3
Date:

Моето мнение като на бъдещ ползовател на услугите на счетоводител:)
На първо място смятам за положителен факт наличието на организация, която да създаде конкретни правила, изпити и изисквания, чрез които да сертифицира счетоводители.
Нормално е сертифицирането да бъде доброволен процес, а не изведнъж да се създаде закон, в който да е написано, че за да извършваш счетоводна дейност трябва да си сертифициран или пък че всяка фирма трябва да работи с поне един сертифициран счетоводител, или нещо в този дух.

Ако сега някой ми каже, че е професионален счетоводител, вероятно ще го запитам има ли друг вид. Принципно университетът, който и да е той от всичките из България, "сътворява" бакалавър с професия счетоводител...така ли е или бъркам?

Ако говорим за сертифициран счетоводител, въпросната организация трябва да има изгради правила и изисквания (видни и ясни за всички) и да придобие сериозен опит в това, което ще прави, за да приема нейния документ за сертификация като признание на професионализма на счетоводителя. Успеят ли да създадат успешните правила за сертифициране, наистина техният знак ще означава качество и категорично бих се обърнала към сертифициран счетоводител.

И накрая, да погледнем все пак към чуждия опит - как е в други страни, в Русия, Европа (ЕС), Америка, Япония...?



-- Edited by Day on Wednesday 30th of September 2009 11:23:27 AM

__________________
ЗБУТ, БЗР и т.н. :)


Newbie

Status: Offline
Posts: 2
Date:

Според мен за счетоводители не е необходимо да има сертификат, но за съставителите на отчеттите - да. Друг е въпроса кой ще ги стандартизира и как ще се издават въпросните сертификати.

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 21
Date:
Факторът лиценз е задължителен в повечето случаи.. става дума за Англия



Избор на счетоводител

Първото нещо което е добре да направи един човек, който е решил да започне бизнес като самонаето лице е да направи консултация със счетоводител. В тази консултация трябва да се определи правилната форма на дейност: self-employment или LTD. Добре е да се обмисли и да се планира как ще се плати най-малко данък. Трябва да се определят дейността и датата на започване (датата може да повлияе на това колко данък ще платите първите години). Счетоводителят може да обясни как се издават фактури, кога и как става данъчното приключване всяка година и други важни счетоводни и данъчни аспекти на новия бизнес. Също така трябва да се направят всички необходими регистрации: в данъчно управление като нова фирма, като работодател (ако е необходимо), за CIS карта ако е строител (или по новата регистрационна система), в Отдела за Социални Осигуровки (NICO) и т.н.

Но как да изберем правилния счетоводител? Какви критерии да използваме и какви са най-важните показатели при избора? Има четири важни критерия които могат да помогнат при този избор.

Първо, много често хора от определена националност предпочитат да ползват услугите на счетоводител от същата националност. Това е особенно валидно, ако не владеем все още много добре Английския език или ако желаем да получим допълнителна помощ освен счетоводни услуги. И така може би счетоводител, който говори Български език и е запознат с проблемите на Българския емигрант може да послужи в доста отношения по-добре от стандартния Английски счетоводител.

Второ, изключително важно е счетоводителят ви да е лицензиран като чартерен счетоводител. За да е лицензиран един счетоводител трябва да е член на професионална счетоводна организация като The Association of Certified Chartered Accountants (ACCA). За да проверите това вие може да поискате да видите регистрационния сертификат на счетоводителя в ACCA или подобно признато тяло или да проверите по Интернета на https://www.acca-business.org/dom/. Изключително важно е да използвате услугите на лицензиран чартерен счетоводител, защото английските банки, Home Office и почти всички административни служби не признават документи от счетоводители, ако не са лицензирани като чартерни счетоводители. То ест, ако ви трябва писмо от счетоводител за вземане на жилищен заем или ако ви трябва лицензирано счетоводство за Home Office, тогава могат да бъдат използвани единствено документи издадени от лицензиран счетоводител.

Третия критерии при избора на счетоводител е колко опит има или колко дълго е практикувал в Англия. Един опитен счетоводител може да ви спести много главоболия, а също така и данъци. Ако счетоводителя практикува отскоро и сега тепърва се учи на тънкостите в счетоводната професия, клиента рискува да бъде част от учебния процес на счетоводителя и да се допуснат повече грешки.

Четвъртия важен фактор при избора на счетоводител е, разбира се, цената на обслужването. Очевидно по-ниската цена е привлекателна за всеки клиент. Важното в случая е да се прецени дали наистина цената е реално по-ниска или в действителност се предлага различно по качество обслужване. Един опитен счетоводител може да предложи много по-качествено обслужване (данъчни консултации за легално намаляване на данъците, намаляване на административните проблеми на бизнеса ви). Важно е да се преценя счетоводителя не само по цената на услугите, но по стойността на услугите, защото както споменахме вече документи издадени от нелицензирани лица или фирми нямат никаква стойност пред банки, Home Office и повечето организации в Англия.

И така, основните фактори при избора на счетоводител може да са националност (език), лиценз, опит и цена. Факторът лиценз е задължителен в повечето случаи, а останалите трябва да бъдат претеглени и да се намери правилното съотношение между тях.


__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard